Helmick Residence+-

project name : Helmick Renovation

location : New York City

year of design: 2002

client: Dan Helmick

architect: George Ranalli

associates: Robert Silman Structural Engineer

design team: Mario Gentile, Hayden Marrero

photographer: Model Photos: George Ranalli

Situated in an 1892 building in the Chelsea section of New York City, the Helmick renovation project combines two studio apartments into one large two-bedroom apartment. Chic silhouettes and a sumptuous color palette characterize this residential interior for a professional couple, in which geometric abstraction, vibrant lines, veils of color, and sumptuous materials define a stylishly faceted and functional space.

The removal of the demising wall between the two studio units created a large, horizontal room floodlit with a soaring ceiling and natural light from oak-framed, north-facing industrial windows. This space is bounded on one side by the heart of the design — a sweeping, crimson-infused plaster wall that separates the living and dining area from two sleeping lofts above master bath, dressing room, kitchen, and powder room.

An entrance in the curved wall leads past storage tucked behind custom wood doors to the powder room, featuring crisp white ceramic tile and blue slate flooring, and a well-put-together kitchen. The latter, appointed with flaxen-wood grain pantry, cabinets, cupboards, and work surfaces of rose and cream marble, carves a spacious bay through the large volume defined by the crimson wall. Its sense of intimate efficiency notwithstanding, the energetic impetus of the kitchen design projects the marble topped element, peninsula-like, into the large dining area and majestic living room. A functional component of the dining area, this vivacious protuberance of wood and marble parts the luscious crimson façade.

The dapper master-bedroom suite consists of a spa-style bathroom. The spacious bath includes custom wood wainscoting, a vanity supporting a ceramic sink and a unique double-sided oval mirror. The travertine stone soaking tub and shower features lavish “cocktail” steps. The design extends to an elegant dressing room, customized with a delicate rise of wood stair, to the bedroom perch, above an inset wall concealing the wooden doors of a wardrobe.